Sunday, December 11, 2011

Ne Okuyorum?- Başarısız Hipotez Tanrı



Şu anda sevgili Nook'umda okuduğum kitap: Başarısız Hipotez Tanrı
Yazarı Victor J. Stenger

İsminden de anlaşılabileceği gibi, ateist teoriye ait. Geçen yıllarda olay yaratan Richard Dawkins'in "Tanrı Yanılgısı" kitabının uzantısı gibi görebiliriz. Zaten yazar bu kitaptan ve Richard Amca'mızdan baya bahsediyor.

Richard Dawkins'in adını 2008'deki otobüs ilanlarıyla duymuştum. Birini yukarıda görebilirsiniz. "There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life" ("Muhtemelen Tanrı yok. Şimdi endişelenmeyi bırakın ve hayatınızın tadını çıkarın") sloganı gerçekten çok dikkat çekiciydi.

Bu kadar dikkat çekmesinin en büyük nedeni yıllardır dinle ilgili baskı kuran çevrelerin karşısına böyle bir anti-tez çıkmaması. Ilımlı modeller çokça görülüyor ancak suya sabuna pek dokunmadıkları için yeterince ilgi ve tepki yaratmıyor. Demokratikliğimizi sınamanın ve gerçekten karşıt görüşlere saygı duyup duymadığımızın bir ölçüsü bu ateist akım.

Aslında bence asıl güzel olan ve ilgili çekici olan aşağıda koyduğum afiş: "Please don't label me, let me grow up and choose for myself" (Lütfen beni yaftalama, bırak büyüyüp kendim seçeyim)


Din ve dinsizlik konuları en çok çocuklar için sorun teşkil ediyor. Yetişkinler çocukları yetiştirirken özellikle ölümle başa çıkmayı öğretebilmek ve "iyi bir insan" olmasını sağlayabilmek için Tanrı'ya başvuruyorlar. İçinde bulunduğun toplumun adetlerini ve inançlarını anlayabilmek ve uyum sağlayabilmek için de toplumda yaşanan din'e mensup oluyorsun. (Veya kısaca otomatikman aileninkine) Oysa bu, çocukların "Cezalandırıcı bir Tanrı"dan korkmalarına, melek ve şeytan kavramını abartmalarına, hatta zaman zaman karabasanlar görüp, yataklarının altında yaşayan cinler icat etmelerine kadar varabiliyor. Her çocukta bu kadar uzun boylu olmasa bile, "Ahlaklı ve iyi bir insan" olmanın Tanrı inancıyla ilgili olmadığını öğretebilmeliyiz.

Tanrı inancı toplumların bir arada kalması ve insanları "düzene sokması" için kullanılmamalı, bir silah olmamalı. İnsanların huzurlu yaşamak için seçtikleri bir yol olmalı. Bu hangi dini hangi inancı seçtiklerine bağlı olarak insanların kendilerine kalmalı.

Irklar, kültürler, inanç ve inaçsızlık kişinin tamamen kendi seçimine bırakılıncaya kadar rahatsız olacağız. Asla gerçekten özgür olmayacağız.

Başarısız Hipotez Tanrı, tanrının varlığını bilimle kanıtlamaya çalışanların tam aksine, tanrının yokluğunu bilimle kanıtlamaya çalışıyor. Henüz başlarındayım ancak bu görüş ve bu anti-tez gerçekten ilgimi çektiği için hevesle okulorum. Arkasından Dawkins'in kitabını da okumayı ve http://richarddawkins-turkey.blogspot.com/ adresindeki yazılara zaman ayırmayı düşünüyorum.

Yıllarca Harun Yahya kitaplarıyla yarım yamalak birkaç doz bilimtrak yazı almış bir nesil olarak bu kitapları okumak ve seslerine kulak vermek boynumuzun borcu!

No comments:

Post a Comment