Friday, January 27, 2012

Kitap: Yaz Bitince (Summer)

Merhaba!
Bir diğer Edith Wharton kitabıyla karşınızdayım. Neden bilmiyorum ama kitabın ojinal ismi Summer iken, bizimkiler Yaz Bitince demişler. 1917'de çıkmış bir kitabın bizleri yine de etkilemesi, geçen yıllara rağmen pek bir şeyin değişmemesi ne ilginç...
Yaz Bitince


Hikaye bu kez Edith Wharton'un ünlü olmasını sağlayan kitaplarındaki gibi "New York sosyetesi"nde geçmez. Bir kasabadadır, yoksulların ve orta hallilerin arasındadır kahramanımız. 19 yaşındaki bir kızın aşk ve cinsellikle olan tanışmasını anlatır. Ancak yine sınıf farkı vardır, yine baskıcı toplum vardır...

Kısa bir roman, yine de etkileyici ve düşündürücü. Ana karakter Charity ilginç bir tip, aşağı tabaka olmasına ve sürekli bu ona hatırlatılmasına rağmen, kendisine söylenenlere kulak asmıyor, aşkını yaşamayı göze alabiliyor. Ancak mecburen boyun eğmek zorunda kaldıkları da oluyor, acı bir hikaye.

Anladığım kadarıyla dönemin Amerika'sında cinsellik ve flört aşağı tabakadakilerce yapılan yine aşağı bir uğraş olarak görülüyor. Kazara hamile kalan kızlar toplumdan, kendi çevrelerinden dışarı itiliyor. Sosyete ise flörtlerini söz oyunlarıyla sürdürüp cinselliği evliliğe erteliyor. Çünkü bu evlilik öncesi flört piyasa değerini düşüren, aşağı sınıfa özgü bir şey... Nasılsa evlendikten sonra özgürce flörte devam edeceksin. İkiyüzlü zenginler!!! Sinirlendim, yazıyı sonlandırıyorum.

Kitap iyi, tavsiye ederim. Edith Wharton'un bir diğer ünlü kitabı Ethan Frome'u okumak istiyorum ancak onun e-kitabı olmadığı için biraz beklemem gerekecek.


No comments:

Post a Comment