Monday, January 23, 2012

Film: Carnage (Vahşet Tanrısı)

Film Afişi- Filmden neler beklememiz gerektiğini güzelce özetliyor. Çok hoş bir afiş

 Carnage; Roman Polanski'nin son yönettiği film. Yasmina Reza isimli yazarın "God of Carnage" - Vahşet Tanrısı isimli tiyatro oyunundan uyarlama. Şu anda bu oyunu Devlet Tiyatrosu oynuyor. İstanbul Cevahir'deki salonda gösteriliyor ve filmde Kate Winslet'in oynadığı rolde Zerrin Tekindor var. Bunu duyunca tabii koşarak MyBilet.com'a girdim. (Parmaklarım koşuyordu) Fakat tarihler uymadı, bilet alamadım. En kısa zamanda oyunu izlemek istiyorum çünkü bizim yorumu merak ediyorum. (Ödüllü bir oyun ve birçok ülkede oynanıyor)

Sinema filmine gelirsek... Film bir tiyatro uyarlaması olduğunu belli eder şekilde, tek mekanda kesintisiz ilerliyor. Sanki hiç montaj yokmuş hissi uyandırıyor, gerçek zamanlı ilerliyor gibi. Filmin oyundan daha yumuşak olduğunu okudum. Bu nedenle tiyatrodaki halini, bu konunun görece daha sert ve orijinaline daha yakın halini çok merak ediyorum.

Oyuncular Jodie Foster, John C. Reilly, Kate Winslet ve Christoph Waltz. Sanırım John C. Reilly hariç oyunculardan bahsetmenin anlamı yok, zaten kanıtlanmış harikalıkları var. John C. Reilly ise, birçok filmde gördüğümüz, tanıdığımız bir oyuncu olmasına rağmen ismini bilmediğimiz karakter oyuncularından. Bunda daha çok tiyatro oyunlarıyla kendisini ispatlaması ve bizim Hollywood filmleriyle sınırlı kalmamızdan etken, çünkü filmde gördüğümüz üzere küçümsenecek bir oyuncu değil.
Jodie Foster, John C. Reilly, Kate Winslet ve Christoph Waltz
Film ilk olarak Venedik Film Festivali'nde gösterilmiş ve olumlu eleştiriler almış. New York'da geçmesine rağmen Polanski'nin devam eden ve yılan hikayesine dönen hukuksal, suçsal sıkıntıları nedeniyle Paris'te çekilmiş. Zaten bir apartman dairesinde geçtiği için mekanın çok önemi yok.

Oyuncular birlikte...
Kara komedi olarak sınıflandırabiliz. İki New York'lu çift, oğullarının kavga etmesi nedeniyle tanışmış, bu sorunu çözebilmek için "medeni" bir buluşma ayarlamışlar. Ancak ne kadar "medeni" olmak isterlerse istesinler, işin içinde oğulları ve onları yetiştiren ebeveynler oldukları için kendi egoları olduğundan, işler her an karışmaya hazır. İşkolik, ilgisiz koca ve ciddi, duyarlı iş kadını eşi arasındaki gizli gerilim, film ilerledikçe ortaya çıkıyor. Kontrollü ve sevgi dolu görünen diğer çiftin ise aslında gizledikleri yönleri olduğu biraz da içkinin etkisiyle ortaya dökülüyor. Birbirlerini tanımayan insanların kendilerini tanıtmak istedikleri şekille, gizledikleriyle dalga geçiliyor. Çözmeye çalıştıkları sorunla ilgili ustaca iğnelemeler yaparken, kısa sürede bütün gizemler bitiyor ve gerçek yüzler ortaya çıkıyor.


Jodie Foster ve Kate Winslet- Kendimi Kate Winslet'in oynadığı karaktere yakın hissettim

Film 80 dakika boyunca (evet kısa) zekice ve komik diyaloglar izlememizi sağlıyor. Genelde bu tür "çiftlerin dünyaya bakışı ve tepkileri" tarzı filmleri erkek arkadaşımla izlemeyi ve daha sonra film üzerine konuşmayı tercih ederim, böylece normalde karşılaşamayacağımız durumlar hakkında birbirimizin fikirlerini ve tavırlarını öğrenebiliyoruz. Düşünme ve tartışma fırsatı veriyor.

No comments:

Post a Comment