Monday, January 16, 2012

Film: Demir Leydi (The Iron Lady)

Iron Lady Poster
Demir Leydi filmi hem konusu hem oyuncusu itibariyle ilgi çekici bir film. Daha bu sabah gazetelerde Golden Globe öldülleri açıklandı ve en iyi kadın oyuncu ödülü bu filmdeki rolüyle Meryl Streep'e gitti. Filmin yönetmeni daha önce Meryl Streep ile Mamma Mia'da da çalışmış olan Phyllida Lloyd.

Filmden bir kare


Demir Leydi çoğu insanın bildiği gibi İngiltere'nin ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher'in lakabı. Thatcher muhafazakar partiden, punk şarkı sözlerine ilham vermiş, çok tartışılan kararlara imza atmış bir isim. Thatcher ismini rock-punk müzik dinleyenlerin duymaması da mümkün değil, sert politikaları nedeniyle durmadan muhalif sanatçıların şarkılarında yer buldu, hatta bulmaya devam ediyor. Sol kesimin canavarlaştırdığı tarihi bir kişilik. (Meryl Streep de sol görüşte olduğunu ve rolü kabul ederken bu nedenle çekinceleri olduğunu açıkladı)

Thatcher özellikle iktisadi kararları nedeniyle çok eleştirilmiş bir başbakandı. Dönemin koşulları düşünüldüğünde, sendikaların sürekli grevde olduğu, petrol krizinin yaşandığı, IRA'nın nefesinin İngiltere'nin ensesinde sürekli hissedildiği dönemde Thatcherizm oldukça katı bir tavır sergiliyordu. Özellikle maden işçilerini sert bir şekilde ezmişti, Ronald Reagan ile bir olup dünyaya neo-kapitalizm aşılamışlardı. (Ardından ikisinin da alzheimer olması maden işçilerinin ahının tuttuğunu gösterir mi?)

Son yıllardaki gazete haberlerinde alzheimeri nedeniyle kendisini hala başbakan sandığı ve etrafındakilerin de bunu bozmayarak (bir nevi Elveda Lenin filmi) başbakancılığı sürdürdükleri yazıyordu.

Filmi izlemeye başladığımızda öncelikle Meryl Streep'in başarılı makyajına hayran oluyoruz ve tonton bir bunak teyze için üzülüyoruz. Streep çok iyi bir oyuncu ve geçmişe dönük sahneler başladığında Margaret'a hayranlık duymamıza ve şu anki bunak hali için üzülmemize neden oluyor.
Bu resimde pek Demir gibi değil ama gülüşünde bir samimiyetsizlik var sanki??
Amerikalı bir oyuncuyu alıp, bu kadar tartışmalı bir lideri tonton teyze halinde beyaz perdeye aktarmaları gerçekten hayranlık uyandırıcı. Ancak "insani yönü" ortaya çıkaralım derken gerçekten sığ bir film ortaya çıkarmışlar. Eğer hayali bir karakter olsa daha sevimli görünebilirdi ama koskoca Demir Leydi'den bahsediyoruz. Belki bir yöne, belirli bir konuya odaklansalar daha iyi olabilirmiş. 11 yıllık tüm başbakanlık dönemi, genç kızlığında onu etkileyen olaylar ve hatta yaşlılığı... Hepsi birden oturmamış filme.
Merly Makyajıyla
İzlenebilir, sıkıcı olmayan bir film ama Demir Leydi'yi yeterince yansıtmıyor.

Gerçek Başbakan Ufka Bakarken

No comments:

Post a Comment