Friday, March 09, 2012

Prometheus'u Beklemek İçin 5 Neden...

Filmin posteri


Prometheus, 1 Haziran 2012'de gösterime girecek olan yeni Ridley Scott filmi. (Aynı zamanda IMAX ve 3D ile izlenebilecek)
Heyecanla beklemek için birçok neden sayabiliriz... Bunlardan sadece 5 tanesini yazıyorum :-)

1- Yönetmen Ridley Scott... Bu ismi bilmeyen yoktur sanırım. En son 2010'da Robin Hood ile karşımıza çıkmıştı. Yönetmen 3 kez Oscar adayı olmuş, onlarca ödülü ve adaylığı var. Filmleri her zaman ses getirdi.

2- Bilimkurgu'yu çok özledik! Yine Ridley Scott üzerinden gidelim: Alien ve Blade Runner gibi iki efsanevi bilimkurgu filmine imza attıktan sonra çok çeşitli türlerde devam eden Scott'un bu tür'e dönüşünü merakla bekliyorum. 1990'lardan beri ağız tadıyla bilimkurgu izleyemiyoruz :-(( Ayrıca bu filmde korku öğeleri de bol bol mevcut.

3- Yıldız oyuncu kadrosu: Charlize Theron, Patrick Wilson, Michael Fassbender, Noomi Rapace, Guy Pearce... Filmle ilgili bir şey bilmesek bile sırf bu isimler için bilet alabiliriz. Ayrıca Michael Fassbender'ın android rolünde olması da benim için yeterli bir neden.
Bilimkurgu filminin vazgeçilmezi: Tuhaf uzay giysileri! Noomi Rapace şaşkın, Michael sarışın android
4- Alien'a dönüş... Filmde bir grup biliminsanı Alien'ın ilk DNA'sını keşfediyorlar. Bir anlamda Alien'dan önceye gidiyoruz. Bu serinin bilinen birçok fanatiği için bir numaralı izleme nedeni. Ridley Scott, Comic-Con'da yaptığı açıklamada, bu filmde Alien ile ilgili sorulmayan sorulara, DNA'sına cevap aradığını söylüyor. Ayrıca filmde android, robot gibi daha önceki bilimkurgu filmlerinde sıkça rastladığımız öğelerden de var, fakat yeni bir bakış açısıyla. Yine de bu filmi izlemek için Alien'a aşina olmak zorunluluğu da yok, çünkü direkt ilişki yok.

5- Filmin -biraz da olsa- esinlendiği bir isim de Erich von Däniken: Ülkemizde Tanrıların Arabaları kitabı sayesinde oldukça ilgi çeken bu yazar, insanlığın gelişirken "dışarıdan" yardım aldığını iddia ediyordu. Bilimkurgunun "tahmini" ve "X-Filesvari" kısmi burada devreye giriyor. Gizem öğemizi de bulduk!

Filmin reklam kampanyaları da yenilikçi: viral marketing denilen yönteme uygun bir şekilde Weyland Şirketi sahibi Peter Weyland'in (Guy Pearce oynuyor) 2023'de TED konferansında yaptığı bir konuşma videosu yayınlandı. Buradan izleyebilirsiniz. Bu arada Guy Pearce filmde sadece birkaç dakikalık rolü olduğunu söylemişti. Bunu 8-10 dakikaya uzatmasını bu viral reklamlara borçlu olacak sanırım hahaha. Peter Weyland'ın şirket sitesinin adresi ise https://www.weylandindustries.com/ Weyland şirketi Alien filminde ismi geçen Weyland-Yutani şirketinin geçmişteki hali... Film için bir Twitter hesabı da açılmış. (Bir diğer reklam unsuru da Charlize Theron'un üstsüz görüntüleri ama o yenilikçi değil) Bakalım hazirana kadar başka reklam kampanyaları da olacak mı?

Prometheus Kim?
Yunan Mitolojisi'ne göre insanlığa Ateş'i hediye eden, Zeus'u kızdıran bir titandır. Zeus, onu cezalandırmak için bir dağın tepesine zincirlemiştir, bir kartal her gün karaciğerini yemektedir, her akşam ise karaciğeri yeniden oluşmaktadır, bu böyle sürüp gider.




No comments:

Post a Comment