Thursday, February 09, 2012

Film: Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Film Posteri

Ülkemizde kısaca Köstebek ismiyle gösterilen bu filmin adı bir İngiliz tekerlemesinden geliyor:
"Tinker tailor soldier sailor rich man poor man beggar man thief" diye devam eden bir tekerleme. Orijinal senaryolar ne zaman bizi etkileyen filmlere dönüşebilecek? Veya ne zaman yapımcılar roman uyarlamalarını "garantili" olarak görmeyip orijinal senaryolara dönecek? Bunu bana bu filmin de uyarlama olması düşündürdü.
Sherlock Naber?

John le Carré isimli yazarın romanından uyarlama bu film de... John Amca 80 yaşında, gençliğinde romanında anlattığına benzer ajanlık işleri yapmış. Sonrasında romanlarını yazmaya başlamış. Romanlar James Bond'un zıddı; gerçekçi olma arzusunda, soğuk ve politik akıl oyunlarını ön plana alıyor.

İlk "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" uyarlamasını -sakın şaşırmayın- BBC dizi film olarak yapmış, 1979'da. Bu film versiyonun yönetmesi ise Tomas Alfredson. (Let The Right One In filminin de yönetmeni)

Filmin en büyük kozu Gary Oldman... Zaten Gary Oldman, Kathy Burke, John Hurt ve Colin Firth olmasa bu İngilizler harap olur herhalde. Bir sürü tanıdık oyuncu var, örneğin Toby Jones, Infamous'dan sonra bir yerde daha izlemiş oldum... Gary Oldman yanına bir diğer BBC sever Sherlock oyuncusu Benedict Cumberbatch'i çömez olarak almış, içerdeki düşman'ı bulmaya çalışıyor.
Bu gözlüğün benzerinden aldığım için çok mesudum

Daha önce izlediğimiz casus filmlerinden daha durağan, fazla şaşırtmayan fazla heyecanlandırmayan ama sonuna kadar kendini izleten bir film. Tabii ki Gary Oldman'a hayran olmamak elde değil. Ayrıca filmin ufak da olsa bir kısmı İstanbul'da geçiyor. İstanbul sahnelerinde Tom Hardy'yi görmek ve bir cümle de olsa Türkçe konuştuğunu duymak hoş sürpriz.

Sırf Pierce Brosnan'dan hoşlanmamam nedeniyle izlemediğim film The Tailor of Panama (Panama Terzisi) filminin de aynı yazarın bir kitabından uyarlama olduğunu öğrendim, belki bir ara ona da zaman ayırırım. Fakat soğuk İngilizlerin soğuk casus filmlerindense, sıcak roman sayfalarında kaybolmayı tercih ederim.

No comments:

Post a Comment