Wednesday, February 08, 2012

Film: A Dangerous Method


Filmin posterlerinden biri


1900'lerin başında yaşayan, "kadın"ın birey olarak kendini ispatlamasında emeği geçen çok az kişinin adı bugün anılıyor. Bunlardan biri de Sabina Spielrein. Psikiyatri dalında uzmanlaşmış, analist olmuş. Jung'un, Freud methodlarıyla tedavi ettiği ilk hastası, aynı zamanda 5 yıl boyunca ilişkisini sürdürdüğü metresi.

Sabina Spielrein


Film bu ilişkiyle başlıyor. Sabina rolünde Keira Knightley var. Önceleri "gerçekten deli" diye düşünmemize neden oluyorlar, özellikle abartılı oyunculuk nedeniyle nevrotik bir kadın izliyoruz. Fakat Jung'un uyguladığı konuşma terapisi ile "iyileştikten" sonra Jung'un asistanı bile oluyor. Jung hastalarıyla ilişkiye girmeyi kesinlikle kural dışı bulan, mükemmel kişi havasından kurtuluyor, film boyunca Jung'a gittikçe daha çok sinir oluyoruz. (Michael Fassbender oynamasaydı belki nefret bile ederdim ama mavi gözlerinden sen suçlusun Michael)
Bu arada Freud devreye giriyor. Freud, Jung'un çalışmalarını beğenen, onu kendi açtığı alanı genişletecek bir insan olarak gören bilimadamı pozlarında. Ancak Freud, kendi fikirlerinden fazlasıyla emin, zaman zaman ukala, ayrıca otoritesinin sarsılması korkusuyla antipatik olmaktan çekinmiyor. Bu rolde de Viggo Mortensen var ki yönetmen David Cronenberg'in önceki filmlerinde de oynamıştı.

Filmi uzun zamandır izlemek istiyordum; Filmekimi'nde kaçırdığım için çok üzülmüştüm, vizyonda da yakalayamamıştım. Ancak filmi biraz kopuk buldum. Bir kitap uyarlaması olduğu için veya Jung/Freud çekişmesini keskinleştirebilmek için, "olsa da olur olmasa da olur" sahneleri izliyoruz. Jung'un başlangıçtaki sevimliliği nasıl histeriye dönüşüyor ve neden/nasıl Freud'un "bilimdışı" kabul ettiği metafizik olaylara kendini kaptırıyor bunları yeterince göremiyoruz.
Freud ve Jung'un çalışmalarına ve hayat hikayelerini önceden biraz  biliyorsanız film daha anlamlı geliyor.

Dönem filmi olarak havası çok güzel, oyuncular iyi, özellikle kadınların giydiği giysiler harika. Beyaz işlemeli bluzlar o kadar güzeldi ki, bu tarz el işlerini yapabilsem, hemen bir beyaz gömlek alır keser biçer danteller ekler Keira'nın bluzlarından kendime yapardım.

Ancak anlattığı şeyler konusunda biraz sıkıntı var... Yine Sabina gibi bir bilimkadınını bize hatırlattığı için teşekkür ediyorum kendilerine... (Aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi olduğu için Sabina'yı ve çocuklarını öldüren Alman askerlerini de buradan bir kez daha kınıyorum :P)

Not: Gerçekte Jung bu kadar yakışıklı olsa harem kurardı herhalde ama üzgünüm sadece eşi ve metresiyle kalabilmiş. Bu linkte de Jung ve Freud'un birlikte Türk Hamamı pozları var...

Keira ve güzel bluzlarından biri


No comments:

Post a Comment