Tuesday, July 16, 2013

Film: Dünya Savaşı Z (World War Z)

Uzun süredir yazamıyorum. Suçlu bir hisle klavyeye sarıldım. 

Geçen haftalarda birkaç bedava e-kitap buldum. Tabii ki İngilizce. Neden "tabii ki"? Çünkü e-kitap okuyucularımız mobi veya epub formatında veri okuyabiliyor, oysa korsan Türkçe kitaplar hep pdf oluyor. Bu nedenle bedava indirdiğiniz Türkçe e-kitapların %99'u e-kitap okuyucuda okunamayacak haldedir. Formatı da bozuktur, zorlanırsınız. (Zaten korsan Türkçe okumayın gidin satın alın) İngilizce'de ise, sanırım her şeyin bedavasını korsanını yapmakta başarılılar, bol bol istediğiniz format kitap var. Beni Türkçe e-kitabı orijinal almaya mecbur bırakan bu sistem, aynı şekilde İngilizceleri de korsan indirmeye mecbur ediyor, çünkü parasını verip orijinal İngilizce e-kitap alamıyorum, yurtdışından fatura adresi vs istiyor, beceremiyorum o işleri. Sonuçta Türkçeyi parasıyla İngilizceyi megabaytıyla... (Espri kotam doldu bununla)

Brad Pitt aile babasıdır, saçları fönlüdür.

İndirdiğim kitaplardan biri Max Brooks isimli yazarın World War Z'siydi, filmi yakında gösterime girecek diye okumaya başladım. Fakat daha kitapta ilerleyemeden filmi izledim. Kitabın Türkçesini linkten satın alabilirsiniz. O kadar başlarında kaldım ki kitabın, daha Brad Pitt'in karakteriyle sayfalarda tanışmış değilim. Bu nedenle kitapla ilgili yorum yapamıyorum, filme geçiyorum.

Bilimkurgu, fantastik, zombi, vampir, bunlar bence güzel şeyler... Filmi çekilince hemen koşar izlerim. Özellikle zombilerin ayrı bir yeri var çünkü distopik bir bakış sunuyor. Bilim ilerlemiş ancak yayılan virüsten insanların zombileşmesine engel olunamamıştır. Gerçekçilik daha fazla. Aynı konuda çok fazla film var biliyorum, hatta dizi de var, ancak yine de kendime engel olamadığımdan, konu bayatlasa da gidip izliyorum. Bu filmde de zombi kardeşlerimiz var. Virüslü azınlık, virüssüz çoğunluğa karşı faşizm uyguluyor, Brad Pitt buna dur demeye çalışıyor.

Film 3D olarak gösterimde, fakat 3D olmasının hiçbir artısını görmedim. Uzun zamandır gördüğüm en anlamsız 3D filmdi. (Star Trek'i IMAX izlediğim için böyle diyor olabilir miyim?) Brad Pitt, kitabın haklarını satın alıp, işe gönlünü ve parasını koyduktan sonra başrole geçmiş, aile babası bir Birleşmiş Milletler çalışanını oynamaya karar vermiş. 

Bütüne bakınca oldukça "aile filmi", çok daha sert olabilecek noktalar imalarla geçiştirilmiş. Fakat görüntüler ve kaçma kovalama sahneleri güzel. Özellikle ilk yarı büyük heyecanla takip ettim. Kan revan çok az, bolca klişe var. Bu tür bir Holivud filminden bekleyeceğiniz adımların hepsini atıyor. 

Yine de heyecanlı sahneler ve sonlarda tatmin edici sayılabilecek bir "yanıt" sunduğundan, izlenebilir. Ekonomik durumumuzu ve 3D gözlükle başımızın ağrıdığını göz önüne alırsak, "DVD'den izlersiniz evde" diyebilirim...

Notlar: 
- Filmden çıkardığım ilk ders: insanın nüfuz sahibi, araba kullanmayı bilen, ailesi için her şeyi göze alacak ve mümkünse kaos anlarında panik olmayan birisinden çocuk sahibi olması gerekiyor.

- İsrail'i "Ortadoğu" diye tercüme etmeleri tabii saçma... Komplo teorileri ve İsrail'le ilgili bir iki espri ile dünya politikasına gönderme var. İsrail sahneleri o sevimsizlik/kaos/hastalıklılık hissine rağmen güzeldi, İsrail'e gidip oraları görmek istedim. Yani bizimkiler de "İstanbul'u kötü gösterdiler" diye üzülmesin, İsrail'i de kötü göstermişler ama ben gidip yerine görmek istedim.

- İlk sahnelerdeki kaçma kovalama bana Gezi Parkı olaylarındaki "Aha gaz geliyor kaçalım" paniklerini anımsattı. Sonra "saçmalama" diyerek kendimi uyardım hemen, hizaya geldim.

- Bu birbirine benzeyen klişe filmleri çekmeye doyamıyorlar, ben de izlemeye doyamıyorum herhalde.

- İzlerken "bilgisayar oyunu iyi olur bunun" dedim, zaten yapmışlar oyununu, android ve iphone için var sanırım, oynayabilirsiniz.

- Ekşi Sözlük'te "hiç klişe yoktu" diye yorum yapan birisi olmuş, neredeyse mesaj atıp klişenin anlamını soracaktım kendisine... Klişe işte!



2 comments:

  1. Zombi türevlerini eskiden severdim, fakat sanki biraz sıkmaya başladı, derken Brad Pitt'li film ilgimi çekmedi değil, film bir şekilde iyi de başladı, fakat benim için vasatı aşmayan bir film oldu. İsrail konusunda bana daha çok İsrail'i övdükleri izlenimini verdi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilmiyorum açıkçası filmdeki bir iki sahne ile övgü yergiyi anlamak çok mümkün değil, kitapta daha çok yer tutuyorsa o anlaşılabilir. Ancak "spoiler gibi olmasın ama..." İsraillileri aptal gibi gösteriyordu bence bir açıdan. Gürültülü şekilde ilahi söylemeleri ve saldırıya uğramaları... :)) Ben İsrailli olsam alınırdım belki

      Delete