Thursday, January 17, 2013

Kitap : Devrimin Kızları-Carolyn Cooke

"Devrim" kelimesinin size çağrıştırdıkları neler? Bana ilk olarak sol akımı çağrıştırır. Sonrasında kadın hakları ve cinsel devrim de ilk aklima gelenler. Kisisel hayatta da "devrim" mümkün olsa da genelde bu kelime toplumsal ve politik kavramları akla getiriyor.
Ayrıntı Yayınları - Yeraltı Edebiyatı serisini herhalde ilk basılmaya başlandığından beri takip ediyorum. Dövüş Kulübü, Betty Blue gibi kitapları bana tanıttı, bir ara bu serideki her kitabi almaya çalışıyordum (şekilci liseli dönemlerim) Carolyn Cooke ismini daha önce duymamama rağmen "devrim" ve yeralti edebiyatini gorunce hemen alip okumak istedim.

İncecik bir kitapla karşılaştım. Arka kapak ve sağda solda okuduğum özetler beni tamamen yanlış yönlendirdi. Kafamda bambaşka bir hikaye oluşmuştu ve kitabı okumaya başladığımda da o "kendi anladığım" hikayeye ne zaman gelecek diye sabırsızlandım. Hemen her bölümde farklı döneme geçiyor ve farklı karakterler anlatılıyor. Birbirinin içine geçmiş, bir yerinden ilişkili hikayeler var. İsimleri aklımda tutmam ve karakterleri tanımam zor oldu. Normalde bunu böyle incecik bir modern kitapta yaşayacağımı sanmıyordum, genelde Rus klasiklerinde oluyor.

Beklentimden farkıi bir kitap oldu, hikaye beni pek tatmin etmedi, sanirim fazla "Amerikan" buldum, kendimi özdeşleştiremedim. İlginç de gelmedi ve benim için anlam ifade edemedi. Fakat anlatim tarzi değişik ve başarılı olduğu icin övgüleri hak ediyor diyebiliyorum. Zayıf bir şey yoktu sadece benim için anlamlı olamadı. Ne yazik ki aklımda da yer edeceğini sanmıyorum. Bakalım 2013 bilançomu hazırlarken de böyle mi düşüneceğim, yoksa üzerinden biraz zaman geçince "kalıntılar" beni etkilemiş olacak mı?

Alttaki fotoğraftaki işaret de tamamen espri amaçlı... Kitapta "sol" merkezli bir anlatı yok, kadının 60'lardan günümüze yaşadıklarını gözlemleyebiliyoruz (beni tatmin edemeyecek şekilde)

1 comment:

  1. http://kitapardindan.blogspot.com/2013/01/liebster-blog-awards.html (ufak bir mim işimiz vardı, sorulara cevaplar bekliyorum) =)

    ReplyDelete