Wednesday, November 28, 2012

Kitap: Jonathan Safran Foer - Hayvan Yemek

Ağustos'ta Nook ile e-kitap olarak okudum bu kitabı. Tatilde okuduğum tüm kitapları aynı yazıda yayınlayacaktım, atmışım taslaklara kalmış... 



Morrissey konserinde izlediğimiz Peta'nın Meet Your Meat (Etinizle Tanışın) videosu vardı ya hani? Kitapta o videoyu izleyen bir insanın, bu konuyu derinlemesine araştırması sonucu elde edebilecekleri var.

Et yemeyi sevdiğim için, ayrıca sebzelerin hepsini yemediğim için, vejeteryan olabileceğimi düşünmüyorum. Oysa endüstriyel et üretiminin bizi getirdiği nokta hem hayvanları hem bizi hasta ve mutsuz eden bir psikopatlık durumu.

Jonathan Safran Foer genç yazarlar arasında parlayan bir isim. İki romanıyla fırtına gibi esti, kitaplarının film uyarlamaları yapıldı. Bu arada baba olmuş (ne şeker bir durum, yazıyı neden bu hale sokuyorum ki? Baya da genç baba olmuş; beni arkadaş çevremdeki erkekler konusunda düşünmeye sevk etti bu durum) Baba olunca çocuğunun boğazından geçen yemekler üzerine düşünmeye başlamış. Burada olsa film uyarlamalarından kazandığı parayla Organik Tarımcılardan alışverişe başlayıp, Ayvalık'tan özel üretim zeytinyağı falan alabilirdi. Neyse böyle yapmamış, gidip tek tek et kesen firmaları araştırmaya başlamış. Aynı zamanda endüstrinin devlerine mektuplar yazmış, ziyaret talep etmiş. Taleplerine dönüş alamamış. Kitapta bol bol referans var. Hafif bir makale veya gazete için yazı dizisi gibi. Referanslarda geçen kitapların -az da olsa- bir kısmının Türkçe'ye çevrilmiş olması beni memnun etti. Böylece bu konuda daha fazla okuma yapmak istediğimde bunlara başvuracağım.

Tavsiye etmeli miyim? Meraklı olan zaten alıp okuyacak, benim bilmediğim pek bir şey yoktu. Tavukları antibiyotikle beslediklerini, insanlarda ergenlik yaşının yanlış beslenme sonucu gittikçe düştüğünü biliyordum mesela. Konuya uzak kişiler için iyi bir giriş olabilir.

Kitapla ilgili bir de belgesel çekileceği haberi var, Natalie Portman'ın projesiymiş. Yazarla aralarında bir vegan - İbrani dayanışması söz konusu sanırım. Kitapta yazarın Yahudi kökenine, onların yemek alışkanlıklarına, aile düzenlerine de değiniliyor. Bahsi geçen konular hakkında zaten az çok bilgim olduğu için bu kültürel tanıtım kısımları çok ilgimi çekmedi.

Bir de aşağıdaki gibi tanıtım videosu var. Sevimli yazar Jonathan kitabın reklamını yaparken... (İngilizce bilenler için ne yazık ki)



3 comments:

  1. Aslında merak ettiğim bir kitap; vejetaryen/vegan olma meselesinin sağlık kısmıyla pek olmasa da siyasi boyutuyla özellikle ilgiliyim. Benim gözümde çünkü bir noktada siyasi bir duruştur da. Ancak açık açık cesaret edemediğim için pek bulaşamadım. Şimdilik fast-food zincirlerinden yemeyerek başladığımı söyleyebilirim ancak veganlık çok zor, vejetaryenlik belki diyorum. Çok da bilinmedik bir şey olmadığını öğrenmem iyi oldu ayrıca kitapta, teşkür.

    ReplyDelete
  2. Fast Food Nation filmi vardı buna benzer
    http://www.imdb.com/title/tt0460792/

    Fena kitap değil aslında hadi bu filmden daha kapsamlı olduğu kesin... Ama çok da bilmediğimiz şeyler yok. Pek çok röportaj var, yaşanılan ikilemler var, mesela hayvan kesimiyle uğraşanların gittikçe psikopatlaştığı var. Sürekli hayvanlara işkence ederek bununla deşarj oluyorlarmış, suç da değil nasılsa. Biraz özet kitap gibi, toparlayıcı, basitçe.

    ReplyDelete
  3. Sanırım ben belgeselini bekleyeceğim, sonrasında okumak istersem okurum belki... Bir de bu işlerin artık aşırı derecede suyu çıktı ya özellikle bizim memlekette, iyice soğuyorum. Yediğimiz her şey zararlı, yediğimiz her şey yararlı! Bir gün onu yiyin bol bol diyorlar, iki ay sonra "Ay o çok zararlı hiç yemeyin"!

    ReplyDelete