Saturday, May 05, 2012

Kitap: Entelektüelin Kutsal Kitabı



Entelektüelin Kutsal Kitabı; farklı alanlarda uzmanlardan yardım alınarak hazırlanmış bir kitap. Kitapta 365 konu başlığı var ve bu konularda birer-ikişer sayfalık bilgilere yer verilmiş. Her gün 1 sayfa okuyarak, yıl sonunda entelektüel bir insan olacaksınız. Zaten öyle iseniz; hafızanız tazelenecek ve ileriki yaşlardaki bunama sorunlarından uzaklaşacaksınız... İddiası böyle.

Konuların ana başlıkları şu şekilde: Tarih, Edebiyat, Felsefe, Matematik, Bilim, Din, Güzel Sanatlar ve Müzik.

Bazılarında  (tam olarak olmasa da) belirli bir sıra takip edilmiş gibi. Örneğin Din konu başlığında, çoktanrılı dinler, Musevilik, Hıristiyanlık, arkasından Müslümanlık geliyor. İnsana az çok günlük hayatta gerekebilecek bilgiler tercih edilmiş, genelde sohbetlerde geçen, merak edilen spekülatif şeyler... (Mesela peygamberin eşleri veya kurban etme adeti, bilmemhangi müzisyenin faşist olup olmadığı...)

Kitaptan derin bilgiler beklemek yersiz, zaten öyle bir iddiası yok. Amaç bizi "ortamlarda mahçup olmayacak seviye"ye getirmek. Bu açıdan başarılı olduğunu söyleyebilirim. Örneğin ben Matematik ve Bilim konularında zayıfım ve bilgilerim lisede gördüğüm derslerle sınırlı. Bu nedenle bilmediğim şeylere rastlıyorum. Öte yandan bilmiyorum, çünkü ilgimi çekmiyor, bu durumda da kitabın o sayfalarını atlamak istiyorum, sıkıcı buluyorum. Bu durumda ben entelektüel olma veya "yeri gelirse bir ortamda hava atma" adına beynimi ihtiyacım olmayan şeylerle doldurmak zorunda mıyım? Ben Sanat bilirim, karşımdaki Matematik, bilgilerimizi birleştirir, o sohbetten zevk alırız? Olmaz mı? 

"Bulmacaların kralı olacağım, belki bir gün bilgi yarışmasına katılacağım" diyorsanız denemeye değer. Ben hoşuma gidenleri, ilgimi çekenleri okuyup, gerisini atlıyorum, ardarda okuyunca biraz sıkıcı olabiliyor. Her gün 1 konu diyecek kadar da disiplinli değilim. Ufaktan ilgimi çeken konuları daha sonra derin okumak/öğrenmek için not alıyorum.

(Bu arada şimdi farkettim ki Din'lere pek ilgim olmamasına rağmen ...'nın Kutsal Kitabı şeklindeki kitaplara bir ilgi artışım olmuş. Önce "Ateistin Kutsal Kitabı" şimdi de bu... Sıradaki Uçan Spagetti Canavarı'nın Kutsal Kitabı olmasın? Acaba içten içe bir kutsal kitap ihtiyacında mıyım?)

1 comment:

  1. çok güzel bir kitaba benziyor, her okulda zorunlu okutulsa keşke :)
    banada beklerim =)

    ReplyDelete